здраве

здраве
Как да живеем в хармония със себе си

сряда, 6 юли 2011 г.

Tренировките и разходките намаляват риска от рак

Редовната физическа активност е съществен елемент от превенцията срещу рак
Упражненията са ефикасно средство за превенция от рак, гласят резултатите от голям борй изследвания, проведени в последните години и целящи да покажат как най-ефикасно човекът от 21 век може да се предпази от едно от най-коварните заболявания, пише dnes.bg, позовавайки се на ДПА. Според публикацията спортът в комбинация с диета, съобразена с особеностите на всеки един човек и поддържаща телесното тегло в препоръчителни граници, намалява риска от развитието на злокачествени образувания с над 30%.
Световният фонд за изследване на рака и Световната здравна организация застават зад тези данни, обосновавайки с по-голяма прецизност при какви точно форми на онкологични заболявания оказва влияние посочената превантивна мярка.
Според експерти от СЗО редовната физическа активност е идеална превантивна практика за здравето при риск от развитието на онкологични заболявания като рак на гърдата и на червата, като в същото време това се отнася и за заболявания като диабет и различни сърдечно-съдови проблеми.
Експертът Тим Армстронг от СЗО допълва, че не е необходимо изпълнението на специфична група от упражнения. Ефикасно в тази посока ще бъде дори ежедневното ходене с бърз темп за около 30 минути, карането на велосипед и друга активност, която няма да обременява, а ще доставя удоволствие, за постигане едновременно на физическо и психическо здраве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар