здраве

здраве
Как да живеем в хармония със себе си

сряда, 6 юли 2011 г.

Билколечение :Билковият чай от мента бори депресията

Няма сезон, през който освежаващата чаша с отвара от мента да е нежелана. През лятото – охладен, зимно време – горещ, билковият чай от ментови листа несъмнено е една от най-често консумираните напитки.
Съдържащият се в листата метанол е основната съставка, която придава неповторимия вкус на билката. Най-подходящото време за нейното събиране, ако искаме да се запази тази уникалност на аромата и вкуса, е периодът около месеците юли и август – точно когато започва цъфтенето,
Още древните римляни са опознали лечебните свойства на ментата. Те ароматизирали с нея покоите си, защото смятали, че билката има успокояващ и регенериращ ефект, че тя подпомага мозъчната дейност и засилва паметта. В наши дни тези и качества не само че не са отхвърлени, но са и дообогатени.
Основното приложение на ментовите листа се свързва с проблемите на стомаха и храносмилателната система. Тя подобрява храносмилането, възвръща апетита и премахва газовете в червата. Тя е средство за справяне с разстроения стомах, което не оказва въздействие върху други органи.
Освен това ментата е особено полезна за лечение на заболявания, засягащи жлъчните пътища, на камъни в жлъчката, хроничен панкреатит. Приемът на чай се препоръчва и при продължително безсъние, болки в главата и депресия. С лошия дъх в устата се справя отвара, приготвена от ментови листа, които са престояли десетина дни на тъмно, потопени в червено вино.
При нарушена менструация народната медицина съветва да се прилагат ежедневни масажи с масло от мента. Компресите пък облекчават кожните обриви, циреите и натъртени участъци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар