здраве

здраве
Как да живеем в хармония със себе си

сряда, 6 юли 2011 г.

Лесни начини да поддържаме ума си в добра форма

С годините ума отслабва, а запаметяването става трудно. За да поддържате ума си остър, използвайте тези лесни и приятни начини (всички подкрепени от най-новите медицински изследвания), за да разширите възможностите си.
Изпотете се
Според Фред Гейч, професор по невродегенеративни заболявания, физическите упражнения могат да бъдат един от най-добрите начини за поддържане на познавателните функции с напредване на възрастта. Неговата забележителни изследвания показват, че упражненията значително увеличавта скоростта на кръвния поток на хипокампуса, мозъчен регион от жизненоважно значение за паметта, който генерира растежа на нови клетки и подобрява умствената способност. Последвайте примера на участниците в изследването д-р Гейч, които тренират около един час на ден, четири пъти седмично.

Яжте като гърците
Някога да сте се чудили защо толкова много философи в древна Гърция са правили брилянтни открития и в напреднала възраст? Никога няма да знаем със сигурност, но Средиземноморската диета – високо съдържание на плодове, зеленчуци и полезни мазнини като зехтин и ниско съдържание на сол и червено месо, определено не вреди. Последователите на Средиземноморската диета имат 40% по-малък риск да заболеят от Алцхаймер. Научните изследвания свързват този начин на хранене с намален риск от загуба на паметта. Експертите твърдят, че доброто действия на диетата се дължи на антиоксидантите, които се борят с възпаленията. Опитайте средиземноморската кухня, консумирайте повече риба, зехтин, плодове и зеленчуци и ги споделете с вино в умерена консумация.
Запознайте се със света
Още едно страхотно извинение, за да запазите този полет до Бразилия (или която и да е екзотична страна). Опознаването на чужда култура може да подобри творческото мислене. Изследванията показват, че хората, които пътуват, са по-добри в творчески задачи, като например рисуване, писане и решаване на проблеми. Извън културния контекст, те са принудени да научат смисъла на простите неща. Например, оставянето на храна в чинията може да е обида в Съединените щати, но това е учтиво в Китай. Способността да се гледа на нещата от различни гледни точки ни води до повишаване на креативността. Ако за вас пътуванията в чужбина не са опция, ученето на чужд език или чужди кухня може да се запали искрата във вас.
Следете теглото си
Изглежда странно, че то има нещо общо с интелекта, но е доказано, че излишъка от телесни мазнини увелияава риска от загуба на паметта при жените. Мазнината освобождава химикали, наречени цитокини, които произвеждат хормони, вредни за невроните.
Опитайте нещо забавно
Всяко ново умение (скално катерене, салса, приготвяне на суфле) може да създаде нови невронни пътеки или връзки в мозъка, които могат да поддържат ума ви остър с течение на времето. Ключът е да изберете нещо, което желаете. Колкото повече да се радвате на нещо, толкова повече ще го правите.
Разделяй и владей
Съвместяването на множество задачи, може да изглежда продуктивно, но качеството на работата ви може да пострада. Главния мозък, органът от решаващо значение за обработка на информацията, е оптимално проектиран да правите едно нещо в даден момент. Мислете за мозъка като човек, който ви пропуска по един на опашка – ако пусне повече от един, нещата стават хаотични.
Когато от вас се изисква висока производителност и фокус, изключете това, което отвлича вниманието ви. Излезте от сайтовете за социални мрежи и електронна поща, изключите телевизора. След като завършите задачата, не се колебайте да споделите успеха си на стената ви във Facebook.

Няма коментари:

Публикуване на коментар