здраве

здраве
Как да живеем в хармония със себе си

сряда, 6 юли 2011 г.

Йога -живот и равновесие

Йога - живот в равновесие
Древното учение не лекува, но учи как да владеем здравето си, казва преподавателят Алексей
"Ако човек се е захлупил по очи в пясъка и го попитат какъв е светът, той ще отговори: "Сив, мрачен, еднообразен". Ако повдигне малко глава обаче, ще види зелената трева, ще види вероятно и някоя буболечка. Продължи ли да се движи нагоре, пред него ще се открият дървета, храсти, море, небе..." Този разказ според Алексей Скворцов, преподавател в здравен център "Дар" в столицата, илюстрира най-добре възможностите на йога. Древното учение разгръща скрития потенциал на човек и му показва как да живее без болести, твърди учителят, който от 20 години изучава, а от 8 и преподава техниките на йога.
--
Йога промени целия ми живот, споделя една от "ученичките" в здравен център "Дар", 51-годишната Надя Иванова. "Вече съм по-спокойна, решавам трезво проблемите си и разбирам другите", казва тя. И препоръчва горещо учението на жените в критична възраст, защото самата тя почти не усетила промените, които по принцип стават през този период.
На оздравителния курс по йога започнала да ходи от любопитство - да види верни ли са всички хубави неща, които се твърдят за него. Имала и проблеми със ставите, била бавно подвижна и вечно уморена. Всички се чудят наистина ли преди време е срещала трудности, дори когато сяда и става. Защото по думите и сега е като "моторче" - може и 20 км да върви, без да се умори. За пет години, откакто се е захванала с йога, е боледувала само веднъж от настинка. Освен това свалила и 10 кг без диети. А преди време опитвала какво ли не - аеробика, каланетика, джаз-балет... В началото искала да се откаже заради

постоянството, което йога изисква

Изпитвала страх, че няма да се справи, съмнявала се, че изобщо ще има някакъв успех. Постепенно обаче се дисциплинирала. "Ден след ден виждах, че като отделям внимание на дадена част от тялото ми, тя ми се отблагодарява", обяснява тя.
Според Надя най-голямата ни грешка е, че всички бързаме, а в йога трябва да се навлиза бавно и постепенно. Повечето искали още утре да постигнат резултат, но това не става. Затова се почва като първолак, за да се овладее азбуката. Упражнения трябва да се правят всеки ден, за да има резултат. След прочистването на тялото идвало и прочистването на ума. На курсовете се учат основните йогистки пози. След това всеки продължава сам. Защото човек се бори не с някой друг, а със себе си. Може да се почне на всяка възраст, без значение са пол, здравен или социален статус. "Отначало се раздвижват ставите и се прави подготвителен комплекс упражнения. После се продължава с по-сложни пози. Учат се гръдно, коремно и ключично дишане, както и как това да се става правилно. Изучава се и как да концентрираме вниманието си, как да релаксираме. Целта е хората да повярват, че здравето им зависи само от тях", обяснява Надя.
Навлизащите в йога срещали невероятна съпротива от околните, казва учителят в "Дар" Алексей Скворцов. "Защо не пушиш?", "Ама как така сега няма да изпиеш едно питие?", "Хайде, един живот живеем, да не си баба, че ще си лягаш толкова рано?" и т. н., били често срещаните иронични подмятания към начинаещия йогист. Освен атаката отвън също толкова коварно е и неверието. Някои се отказвали още след първия месец. "Всички приказки за липсата на време, волята, усилията и т. н. са само голи думи. Или се захващаш и полагаш усилия, или не", обяснява Скворцов. Според него е неразбираемо как имаме време 20 дни да лежим в болница, а не намираме 30 минути за йога, с които ще избегнем всякакви болести.
В здравния център, където той работи, досега са преминали около 100 хил. души, четири пети от които са били силно увредени здравословно, а една трета -

отписани от съвременната медицина

По думите му всеки е намерил помощ. "Ако обаче някой не иска да си помогне, аз не мога да се намеся", казва той. И разказва за много болен човек, който не искал да оздравее. "Беше изпил куп хапчета и минал през няколко болници, но искаше само да стои пред телевизора, да взема лекарства и да се изцери."
"Йога не лекува, само показва как да овладеем най-ценния ни капитал - здравето", казва Скворцов. Първопричината на всяко заболяване е в духовната сфера, която включва интелекта, психиката, чувствата, емоциите. Стресът се гради точно върху тях, а не върху тялото. Може примерно да ни боли глава, но всъщност проблем да има сърцето. "Йога дава техниката как от болен да станеш здрав, и от здрав - никога да не се разболяваш. Поднася на тепсия съвършена техника за оздравяване на цялото тяло", смята учителят Скворцов.
Много са болестите, за които се твърди, че могат да се излекуват чрез йога: затлъстяване, главоболие, мигрени, неврози, ишиаз, артрози, ошипяване, диабет, склероза, псориазис, импотентност. Скворцов дава примери на хора с два и дори четири диоптера, които, практикували йога, са махнали очилата завинаги. Звучи невероятно, защото съвременната наука не дава обяснение. Но е факт, че йогата е помогнала на стотици, страдащи от късогледство, далекогледство и астигматизъм. Както Скворцов обича да казва: "Йога започва там, където специалистът казва: "Това не е възможно". Въпреки че изучава йога от много години, твърди, че все още е в подножието на знанията. Когато започнал да се интересува от древната философия през 1979 г., йога била забранена и заклеймена като буржоазна измислица и секта. Чрез комисията по култура обаче успял да намери вратички и така започнали лекциите в СУ.
"Човек не вярва в това, което не разбира", обяснява Скворцов скептицизма. Как така ще се излекувм, казвали обикновено хората. Но фактите са си факти. Болен от емфизем на белите дробове, на когото лекарите давали два месеца живот и който дни наред дишал с кислородна маска, след лечението си в здравен център "Дар" не само че се възстановил, но започнал и физическа работа в градината. Друга курсистка свалила 20 кг за една година без никакви допълнителни разходи и лекарства. "Има хора, които изяждат пълна тенджера с храна, а клетките им пак не са сити, обяснява учителят. Има и други, които и една лъжица да хапнат, пак ще им се залепи. Чрез индивидуалния си подход към всеки, йога показва пътя за излекуване", обяснява специалистът.
Според Скворцов повечето хора виждат само повърхността на йога - те се интересуват колко пози (асани) можеш да правиш, или колко минути можеш да стоиш върху главата си. Позите обаче не са цел, а средство за същинското упражнение на психическа основа.

Важен при йогата е индивидуалният подход

Всеки прави упражненията до степен, до която може. Не е нужно от първия път да докоснеш земята с ръка от изправено положение, важни са усилието и концентрацията. Неслучайно едно от най-трудните упражнения е релаксацията, при която се изисква максимална концентрация на вниманието. Това означава не просто да легнеш, а в легнало положение така да освободиш ума и психиката си, че за 20 мин релаксация да получиш отмората, която се придобива след 4-часов пълноценен сън.
Но йога е и меч с две остриета, предупреждава учителят Скворцов. Не спазвате ли правилата може да получите жестоки увреждания. Както психични, така и физически - разтягания, счупвания и т. н. Затова строгите правила трябва да се спазват точно. Както всъщност е и при всеки спорт.
--
Малко история
Сред многото определения за йога главните все пак са, че е изкуство - да се живее добре, както и наука, защото използва чисто научни методи. Нищо не е взето от въздуха, всичко е подчинено на строги закономерности.
Науката йога винаги е била насочена към физическото, умственото и духовното здраве на човека. Дълго време хората са разбирали йога погрешно - като мистика и окултизъм, свързани с магьосничество и черна магия. Заради това йога е останала извън обсега на научните изследвания.
Приема се, че учението възниква преди 5000 г. в Индия. Въпреки това непрекъснато се появяват различни източници, доказващи, че учението е по-древно. В огнищата на старите култури на Африка, Тибет и Южна Америка например учените са откривали едно или друго проявление на йога, което означава, че практиката е много по-стара. Докато в древността учението е било само за елита, през ХVIII-ХХ век то се разпространява свободно. В Европа най-голяма популярност има "Хатха йога", тъй като се грижи предимно за телесното здраве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар