здраве

здраве
Как да живеем в хармония със себе си

сряда, 6 юли 2011 г.

Йога и тай чи за освобождаване от стреса

Puls.bg   |   21 декември 2010   |   Коментари 1
Йога и тай чи за освобождаване от стреса йога, тай чи, стрес, релакс, медитация
В предишната част: медитация и визуализация

Йога за освобождаване от стреса
Йога е отлична техника за облекчаване на стреса. Включва поредица от движещи се и стационарни пози в комбинация с дълбоко дишане. На физическо и психическо ниво, йогата представлява природен противовес на стреса и засилва усещането за спокойствие в ежедневието.


При неправилното практикуване на йога може да получите тежки наранявания. Ето защо е хубаво да присъствате на групови тренировки или да си наемете частен учител. След като научите базистните умения, може да пристъпите към самостоятелно упражняване.



Съвети, ако решите да практикувате йога:

  • Помислете първо за физическата си подготовка и здравословно състояние преди да започнете да тренирате йога. Има различни видове йога, за различни нужди и хора. Например, пренатална йога, йога за възрастни, както и адаптивна йога (йога за хора в неравностоино положение). "Горещо" или Бикрам йога, се практикува в гореща обстановка и може да се окаже много трудна за начинаещи.
  • Огледайте се за среда, в която няма напрежение и в която се чувствате спокойни. Не се простирайте отвъд чувството за комфорт и винаги излизайте от дадена йога поза, при усещане на болка. Добрият учител може да ви покаже подходящата за вас поза, която може да замести физически по-трудните за вас йога пози.



Тай чи за намаляване на стреса
Ако някога сте виждали група от хора в парка, които се движат бавно и в синхрон, най-вероятно сте свидетели на упражняващи тай чи. Това е самообучение, което е съставено от серия бавни и плавни движения на тялото.

1 коментар:

  1. А, това Тай Чи ли било? Винаги съм ги мислил за бавноразвиващи се... :)

    ОтговорИзтриване